I helgen erbjöds det ypperlig träning i svärdsgrunder av världsklass. Bujinkan Bushin Dojo hade bjudit in Mark Lithgow från Japan för att lära ut grunderna i Kenjutsu. Mark har bott i Japan sedan mitten av 80-talet och studerat under Hatsumi Soke och många andra budomästare.

Han började att prata om kurai-dori och vikten av att känna till sin plats ur ett historiskt perspektiv. Till exempel hur man skyddar sin herre beroende på vilken rank man hade. Han drog också några modernare paralleller som var intressanta. Sedan satte träningen igång utan krusiduller.

Mark förklarade och visade oss tenouchi, hur man håller svärdet korrekt. Han visade också hur man behåller greppet från kamae genom hela rörelsen i hugget, hur man blockerar och kontrar. Korrekt grepp är viktigt för att orka stoppa en kraftig attack.

Under dagen visade han flera träningsdrillar för att öva på grepp, attack, blockeringar och kontringar. Han tog sig tid att gå runt till alla deltagare och hjälpa oss med detaljer och svara på frågor. På så sätt fick vi gott om tid att öva på tekniken han visat. Ibland kan det gå lite väl snabbt mellan teknikerna på Bujinkanläger, att vi fick tid att nöta in teknikerna ordentligt tror jag uppskattades av alla.

Efter träningen hade Mark med sig en gåva till Stockholmspolisen IF Judo av vilka vi hade lånat lokalen av för helgens läger. Ordförande Marcello Novais mottog gåvan som var en mokuroku, en skriftrulle med lista på tekniker från 竹内流小具足腰之廻 Takenouchi santo-ryu kogusoki koshi no mawari, daterad runt 1870 (strax innan Judo hade grundats) skriven av Yano Koji som var med i Judo Kata Seitei-iin, kommittén för utvecklandet av Judo-katorna. Nedan följer ett kort utdrag om denna skolas historia och just nämda skriftrulle.

Takenouchi-ryu grundades 1532 av Takenouchi Chūnagon Daijō Nakatsukasadaiyū Hisamori som var herre över Ichinose-slottet i Sakushū. Enligt legenden gick han upp i bergen och tränade med ett bokken i sex dagar och sex nätter tills han somnade av utmattning. Han väcktes av en vithårig bergspräst med långt skägg som skrämde honom. Reflexmässigt attackerade Hisamori honom genast. Bergsprästen besegrade honom enkelt och bröt av hans bokken i två och sade; att långa vapen i närkamp är inte effektivt, så stoppa dessa korta vapen i bältet och kalla dom för kogusoki. Sedan undervisades han i närstrid med korta vapen nedstuckna i bältet. Dessa tekniker kallades för koshi no mawari, vilket ordagrant betyder runt höften. Det var alltså en skriftrulle med namnen på alla dessa tekniker som överlämnades. Denna skola hade ett stort inflytande över Judons utveckling, och Mark var glad att överlämna den dit den hör hemma.

På Söndagen repeterade vi kort de tre grund blockeringarna (kaeshi, nagashi, hiki…?) från gårdagen. Sedan visade Mark några tekniker och principer från ett par kata, grundtekniker. Sedan visade Mark några tekniker och principer från ett par kata, grundtekniker. Han förklarade till exempel att varje teknik bör innehålla följande tre punkter;

  • Mål, man bör ha ett mål som man försöker träffa med hugget.
  • Linje, den linje man väljer för hugget bör vara användbar om förutsättningarna ändras.
  • Stöt, när hugget är klart bör kissaki peka mot uke så att en stöt/stick är möjlig.

Jag hörde flera personer säga att dagen gick lite för snabbt förbi. jag håller med om att vi hade så kul att vi glömde bort tiden. Allt som allt var det ett mycket lyckat läger. Vi får hoppas att han kommer tillbaka inom en snar framtid…

…det hoppas iallafall jag!

Mats Hjelm (www.kesshi.com för mer bilder från lägret!)

Edit; Yano Koji var Soke för Takenochi santo-ryu, vilken är en avknoppning från Takenouchi-ryu.

Mark Lithgow Shihan gästade Stockholm

3 reaktion på “Mark Lithgow Shihan gästade Stockholm

  • 2010-09-22 kl. 08:32
    Permalänk

    Vad jag höde från en av mina elever så var lägret Jättebra! trevligt och interessant, önska jag själv hade haft möjlighet att delta men är fortfarande dunderförkyld. han nämde även att en av shiraishi`s elever hade dykt upp! ni som hade lyckan att vara på lägret hade säkerligen en glad Buyu stund med Mark, har endas varit på ett läger med Mark i göteborg 2006 shinden fudo ryu happo biken jutsu lägret, som jag minns som ett av mina allra bästa seminarier jag deltagit på! gambatte //Patrik Gefle Bujinkan Dojo

  • 2010-09-22 kl. 17:02
    Permalänk

    Som organisatör av lägret skulle jag vilja tacka alla som deltog med strålande humör, stor ambition och fokus. Ni bidrog stort till att Mark är riktigt sugen på att komma tillbaka. Ett extra tack till den Japanska Shidoshi som avbröt sin sverigesemester för att delta i träningen. Kul också att så många dök upp på extra träningarna före och efter lägret.
    Bilder från lägret kommer så småningom på Bujinkan Bushins hemsida http://www.sundelius.se
    Mvh, Rikard Sundelius

Kommentarer inaktiverade.