Sverigeläger 2020

I dagsläget med Corona (Covid-19), så ställs Sverigelägret in. Vi återkommer om detta senare. Läs mer här: Årsmöte och Sverigeläger ställs in

Sverigelägret 2020 kommer att gå av stapeln 28-29 mars och arrangeras av Bujinkan Hirameki Dojo i Stockholm. Fokus under helgen kommer att ligga på Gyokko Ryū Kosshijutsu (玉虎流骨指術) och Iaijutsu (居合術), med temat ’Jikiden’ (直伝), som betyder direkt överföring av kunskap och färdigheter.

Plats: Alviksskolan, Gymnastik Hus C (Stockholm, T-bana Alvik)
Pris: 350 kr

Huvudinstruktör och arrangör är William Ustav från Hirameki Dōjō. Dessutom instruerar Rikard Sundelius (Daishihan) från Bushin Dōjō, Steven Hellingh (Daishihan) från Gyokuryū Dōjō, Urban Grundström från Tetsu Dōjō och Daishihan Peter Carlsson från Malmö Bujinkan Dōjō.

Utförligt schema för helgen kommer inom kort.

Anmälan sker här på Facebook eller via e-mail till William Ustav.

Vi kommer att studera strukturen i Gyokko Ryū, med fokus på grunderna på ett sätt som förhoppningsvis leder till ökad förståelse i även de andra skolorna i Bujinkan. Gyokko Ryū sägs vara den äldsta och på många sätt den viktigaste skolan, med ursprung i Kina för ungefär ettusen år sedan.

Skolan bygger till stor del på Hichōjutsu, vilket innebär att man ska ha en fullständig frihet när det kommer till att använda benen för både sparkar och förflyttningar, och Shitōjutsu där man använder fingrarna och händerna i olika typer av slag. En viktig aspekt är att varje rörelse och teknik innehåller både attack och försvar samtidigt, vilket också kan kopplas till InYo (Yin och Yang). Sättet hur man rör kroppen bygger på användandet av bland annat svärd, spjut och stav, och i skolan lär man sig också att använda dessa vapen och att obeväpnat försvara sig mot dem. Dessutom utgör ninjutsu och ninpō en betydande del. För att få en förståelse för kopplingen till vapen kommer vi att titta på iaijutsu/battōjutsu, dvs. konsten att dra svärd, i skolan.

Under helgen är det tänkt att vi utöver benhård träning även får möjlighet att titta på gamla densho och makimono från klassiska japanska stridsskonstskolor, och även se skrifter ur skolan av både Hatsumi sensei och Takamatsu sensei.

Temat ’Jikiden’ syftar i det här fallet till att de deltagande instruktörerna kommer vara ombedda att berätta om omständigheterna kring hur, var, när och av vem de fick lära sig de grunder som de visar upp på lägret. På det här sättet får vi ta del av olika aspekter av Hatsumi senseis Gyokko Ryū.